Med,šta je to i kako nastaje med?Med nastaje tako što ga pčele medarice stvaraju od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih insekata. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koji pčele pretvaraju u lako probavljivi šećer -glukozu i fruktozu, koji je glavni sastojak meda. Zreli med ne sadrži više od 20% vode, a pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, sirćetna, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati hlorofila, vosak, inulin, te elemente kompleksa vitamina B.
Medljikovac sadrži 13 puta više mineralnih tvari od cvjetnog meda, a osobito željeza.
Med je slatka viskozna tečnost koja dolazi iz medonosnih biljaka. Med je najčešće vodeni rastvor glukoze, fruktoze, tesaharoze. Med sadrži aromatične materije, šećer i kiseline. Med ima visoku kaloričnu vrijednost, sadrži hranjive materije.Med se dijeli na monoflorni i poliflorni.
Meda ima više vrsta o tome ćemo drugi put.O medu se ima toliko toga reći pa ćemo za sada ovoliko o medu.
tags:med,kako nastaje,n3ktar,medljikovac,medondosne biljke,vrste meda,sać,