Popularni postovi

Pčele nestale iz košnice

Pčele nestale.Zašto pčele nestaju iz košnica odlaze ne noseći med sa  sobom i ostavljaju maticu sa mladim pčelama. Neobjašnjivo nestajanje velikog broja pčela zabilježeno je kod pčelara u Doboju i Derventi i susjednim opštinama u Federaciji BiH Odžaku i Gradačcu,srednjoj  Neki su primijetili nestanak pčela još u mjesecu avgustu a evo u oktobru je to već masnovnije.kažu da se ovaj nazovimo ga sindrom pojavio u Evropi 2006.g.
Čudno je da je najveći broj pčela nestao iz najjačih društava, a neobično je i da je uz mali broj uglavnom mladih pčela u košnicama ostala matica, velike količine meda i hraniti ima nekih znakova kako su nestale jer nema ni mrtvih niti bolesnih.

Poslije nekoliko razgovora sa iskusnim pčelarima došlo se do jednog zaključka da se ipak radi o bolesti koja se zove nozema cerana.Med iz takvih košnica je  neispravan i ne smije se davati zdravim pčelama.Znači bolest je zarazna i širi se veoma brzo.
Ali ima idrugih mišljenja ,nekoliko pčelara je reklo da se radi o varoi.Zato tu pojavu treba na vrijeme uočiti i riješiti da ne dođe do nestanka pčela  to jest umiranja pčela u prirodi tako da se ne zna šta je s njima bilo.
Ako neko ima iskustvo sa ovakvim problemom lijepo bi bilo da nešto javi u komentare.Šta dalje preduzeti da se zaustavi bolest?

tags:nestale pčele,bolest nozema cerana,varoa,