Popularni postovi

Mobitel udaljite od pčela


Utjecaj mobitela na pčele osjeća se već diljem svijeta. Njihova populacija u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji smanjena je za gotovo 50% u zadnjih 30 godina, upravo kada mobiteli doživljavaju svoje zlatno doba.


Obavljeno je preko 83 eksperimenata i svi su dali jednake rezultate. Istraživanje koje je predvodio naučnik Daniel Favre otkrilo je kako pčele vrlo snažno reagiraju na mobitele postavljene pored košnice tokom uspostavljanja ili trajanja poziva. Pčele osjećaju slanje i primanje signala te emitiraju duboko zujanje.
Svaku zvonjavu mobitela pčela instinktivno osjeća kao upozorenje na napuštanje košnice. Ali frekvencija zbunjuje pčele, te zbog toga nekontrolirano lete, nestaju i umiru. Zbog signala su izgubljene i dezorijentirane.
Prema jednom istraživanju mobilni telefoni ne samo da zbunjuju pčele već dovode i do njihove smrti a druga studija je pokazala kako se zujanje pčela poveća i do deset puta kada mobitel samo što nije ili već zvoni – to jest kada dolazi do razmjene signala. Isto tako, pčele su ostale smirene kada se mobitel nalazi u mirovanju.Zatim još nekoliko istraživanja od ranije i to  još iz 2008. također pokazuju da signal mobitela odbija pčele.
Ukonite mobitele iz blizine vaših ljubimaca-pčela,možda će da pobjegnu ili će da poremete svoje redovne aktivnosti a neke bi mogle i da uginu.

tags:pčele.mobiteli,uginu pčele,istraživanje,studija,