Med štiti pčele od bolesti...
Med ubija bakterije i štiti pčele od bolesti.
Prema doktoru Stojmenu Mladenovu, mikroorganzme, među kojima su i
streptokoke što su izazivači bolesti, uspješno suzbija i ubija med.
Rezultati koje je Mladenov dobio pripremajući svoju doktorsku disertaciju, 52
vrste meda starosti od jedne do šest godina pokazala su da pčelinji med sadrži
antimikrobne materije sa bakteriostatičnim dejstvom (sprječavaju daljnji razvitak bakterija) i baktericidnim dejstvom
(ubijaju bakterije). Streptokoke su preživjele u surovim uslovima
klime Zemljinog satelita Meseca pune tri godine, a nađene su kada je posada
Apolo -11 skinula neke instrumente sa Sajvejera-3 i pri povratku ih donijela na zemlju, ali su u medu bile pokojne.
Kisela reakcija meda (pH iznosi
3,8 – 3,4) sprječava razvoj spora gljivica, bakterija truljenja i prema tome
doprinosi očuvanju meda i sprječava pojavu
nekih od bolesti pčela.
Zato se pčele
moraju hraniti medom zimi kao i u proljeće.Tako će biti zdravije i bit će ih
više i nakon toga će dati čak oko 25 kg više meda u toku sezone.Znači pčele iz jedne košnice će dati u prosjeku
102,9 kg meda ako su hranjene medom a ako je bila prihrana šećerom bit će oko
77,8 kg meda.Od toga one će potrošiti dio tako da vlasniku ostane ipak dovoljno
da bude zadovoljan.Iz priloženog se vidi da zadovoljniji će biti pčelari oni
koji su hranili pčele medom.
tags:med,bakterije,pčele,bolesti pčela,