Popularni postovi

Nozemoza-Nozema

Nozemoza ili nozema apis te cerana je sitgla u Evropu prije desetak godina i pčele nestaju bez traga to jest smatra se da umiru u prirodi.Učinak nozemoze na pčele manifestira se na način da preuranjeno postanu skupljačice, a zbog pato­loških promjena na epitelnim stanicama srednjeg crijeva i poremećaja u procesima probave i metabo­lizma dolazi do neishranjenosti, te posljedično pre­ranog ugibanja. Bolesne pčele obično ugibaju izvan košnice zbog iznemoglosti, a zbog nedostatka vidlji­vih znakova bolest je teško zamjetljiva. Iz tih razloga naziva se "tihi ubojica".

Nozemoza je nametnička bolest odraslih pčela uzrokovana mikrosporidijama iz roda Nosema, koje u nepovoljnim životnim uvjetima stvaraju spore. Bolest je raširena posvuda u svijetu pa i Evropi i na Balkanu te nanosi značajne ekonomske gubit­ke. Oni se očituju smanjenim prinosom meda i ostalih pčelinjih proizvoda, a u voćarstvu i povrtlarstvu smanjenim prinosima lošije kvalitete.Ako s eprimijeti takvo što mora se odmah javiti uprvu veterinarsku stanicu.Upozoravaju se pčelari da ova bolest nije bezazlena,preko noći nestaju čitava društva.
Primjera radi ovih dana u jednom manjem mjestu u srednjoj BiH nestalo je 25 društava preko noći to je veliki gubitak za pojedinca ali tu nije kraj jer se bolest širi.


tags:nozermoza,nozema cerana,