Popularni postovi

Med štiti pčele od bolesti?


Med štiti pčele od bolesti...

Med ubija bakterije i štiti pčele od bolesti.
Prema doktoru Stojmenu Mladenovu, mikroorganzme, među kojima su i streptokoke što su izazivači bolesti, uspješno suzbija i ubija med. Rezultati koje je Mladenov dobio pripremajući svoju doktorsku disertaciju, 52 vrste meda starosti od jedne do šest godina pokazala su da pčelinji med sadrži antimikrobne materije sa bakteriostatičnim dejstvom (sprječavaju daljnji razvitak bakterija) i baktericidnim dejstvom (ubijaju bakterije). Streptokoke su preživjele u surovim uslovima klime Zemljinog satelita Meseca pune tri godine, a nađene su kada je posada Apolo -11 skinula neke instrumente sa Sajvejera-3 i pri povratku ih donijela na zemlju, ali su u medu bile pokojne.
Kisela reakcija meda (pH iznosi 3,8 – 3,4) sprječava razvoj spora gljivica, bakterija truljenja i prema tome doprinosi očuvanju meda i sprječava pojavu nekih od bolesti pčela.

Zato se pčele moraju hraniti medom zimi kao i u proljeće.Tako će biti zdravije i bit će ih više i nakon toga će dati čak oko 25 kg više meda u toku sezone.Znači  pčele iz jedne košnice će dati u prosjeku 102,9 kg meda ako su hranjene medom a ako je bila prihrana šećerom bit će oko 77,8 kg meda.Od toga one će potrošiti dio tako da vlasniku ostane ipak dovoljno da bude zadovoljan.Iz priloženog se vidi da zadovoljniji će biti pčelari oni koji su hranili pčele medom.

tags:med,bakterije,pčele,bolesti pčela,