Popularni postovi

Toplota u košnici

Mračne ventilacije  ispod krova košnice su preventiva kada je prevruće pčelama u košnici.Jer kažu za razvoj legla najpogodnija temperatura od 34 -35°C, kako leglo lakše podnosi niže nego više temperature od optimalnih, te kako kod temperatura od 38°C i viših, leglo može u potpunosti stradati, naročito u ljeti.Ovom mračnom ventilacijom pčele bi imale ulazak zraka odozgo a ustajali bi izlazio dole na otvor.
Kada je pčelama pretoplo mogu se izvesti nekoliko trikova koji će im pomoći da se rashlade.
Jedan je da se zimska podnica zamijeni ljetnom ,posebno ako primjetite bradu ispred košnice,to je prvi znak da nešto u košnici nije u redu.
Savjeta ima više pa evo još jedan da se nastavak pomjeri unazad,najbolje treći nastavak za oko 15 mm unazad. U tom slučaju sa prednje strane košnice dobije se otvor širine 4-5 mm duž cijelog nastavka. Međutim, ovdje treba naglasiti da se nastavak ne drži smaknut dugo, jer može doći do pojave grabeži.
A tu je i oprobani pčelarski trik kada se ukloni jedan ram u plodištu  a ostali da se razmaknu za taj slobodni dio .Tu su i neki patenti koji mjere temperaturu u košnici i pale se automatski kada  je prevruće u košnici.Mislim da nama to još uvijek nije potrebno.Neka bude sve prirodno u košnici pa će i med biti ekstra kvalitete.Ako vi imate neku isprobanu ideju javite u komentare.


tags:pčelama prtoplo,mračne ventilacije,temeperatura u košnici,