Popularni postovi

Rojenje pčela

Rojenje je u toku nekad u aprilu ali i u maju pa i dalje.Priča jednog pčelara:Pčele su bile smještene u LR košnici na jedan nastavak, ali pošto pčelar polaznik nije imao iskustava, što treba uraditi kada se dodaje nastavak,isti je sa svih 10 okvira popunjenih satnim osnovama postavio na prvi nastavak  i mislio je da je riješio proširenje prostora u LR košnici. Ali poslije 7 dana prvi roj je izašao vani na obližnje drvo i eto ti posla i zanimacije.
Rezultat slika za swarming beesI šta kažu iskusni pčelari za rojenje i prvi roj koji izađe:
Iz svake košnice iz koje je izašao roj prvak čuje se pjevanje matica.
Također na prednjoj stanici izrojene košnice nađe se mnoštvo pčele koje se rasporede po cijeloj stanici pa ponekad čak i malo po drugom nastavku iznad leta. Naravno na toplom danu može se primijetiti da je nestala ona jučerašnja brada i da pčele veoma brzo ulijeću u košnicu..

Kad otvorimo košnicu tada ćemo odmah vidjeti da nam je dosta manje pčela nego je bilo prilikom posljednjeg pregleda pod pretpostavkom da je pregled bio do prije 6-7-8 dana.


Posebno ako pčelar pa i onaj iskusni ima više košnica može se desiti da prvi roj pobjegne na obližnje drvo ili nekamo drugo.To je zbog toga jer nije dobro pregledao sve košnice na vrijeme,nije stigao.

tags:rojenje,pčelar,pčele,košnice,nastavci,LR košnice,