Popularni postovi

srijeda, 8. ožujka 2017.

Američka kuga napada pčele


Američka kuga se pojavila ove godine na Nišićima.Obaviještena je insepkcija ,što će dalje biti?Realno je očekivati da zaraženost Američkom kugom ide do 2% od ukupnog broja pčelinjih društava u nekom kraju ali može biti i veći procenat.Tamo gdje se otkrije američka kuga mora se spriječiti mogućnost daljeg širenja.U krugu od 3 km se izvrši ispitivanje.
Rezultat slika za američka kuga pčelinjeg leglaAmerička kuga većinom nije masovna i najčešće se prenosi ramovima, pri razmnožavanju oboljelih društava ili pojačavanju drugih i preko grabeži, kada stradaju najjača društva. Prenosi se i medom, naletom pčela, preko starih košnica koje nisu dezinfikovane i na druge načine.Kada je pčelinje društvo zaraženo američkom kugom znaci za otkrivanje bolesti su:-ako je bolest stara, bolesna masa je zalepljena  po strani ćelije i osušena, pa je ćelija naizgled prazna.
-raštrkano zatvoreno leglo, sa  voštanim poklopčićima koji su zatamnjeni, ulegnuti, izbušeni (izgrickani) i karakterističan miris u košnici
-kada se palidrvcetom zahvati sadržaj takve ćelije on se razvlači u vidu sivo-smeđe mase gustine tutkala u nit od 1-2 cm i dužu.
Kada je  Američka kuga u pitanju treba je razlikovati od drugih bolesti.
U slučaju sumnje na ovu bolest potrebno je odmah obavijestiti pčelarsko društvo i inspekciju kako bi se što prije ispitala tačnost sumnji.

tags:američka kuga,bolesti pčela,

Nema komentara:

Objavi komentar