Popularni postovi

Američka kuga napada pčele


Američka kuga se pojavila ove godine na Nišićima.Obaviještena je insepkcija ,što će dalje biti?Realno je očekivati da zaraženost Američkom kugom ide do 2% od ukupnog broja pčelinjih društava u nekom kraju ali može biti i veći procenat.Tamo gdje se otkrije američka kuga mora se spriječiti mogućnost daljeg širenja.U krugu od 3 km se izvrši ispitivanje.
Rezultat slika za američka kuga pčelinjeg leglaAmerička kuga većinom nije masovna i najčešće se prenosi ramovima, pri razmnožavanju oboljelih društava ili pojačavanju drugih i preko grabeži, kada stradaju najjača društva. Prenosi se i medom, naletom pčela, preko starih košnica koje nisu dezinfikovane i na druge načine.Kada je pčelinje društvo zaraženo američkom kugom znaci za otkrivanje bolesti su:-ako je bolest stara, bolesna masa je zalepljena  po strani ćelije i osušena, pa je ćelija naizgled prazna.
-raštrkano zatvoreno leglo, sa  voštanim poklopčićima koji su zatamnjeni, ulegnuti, izbušeni (izgrickani) i karakterističan miris u košnici
-kada se palidrvcetom zahvati sadržaj takve ćelije on se razvlači u vidu sivo-smeđe mase gustine tutkala u nit od 1-2 cm i dužu.
Kada je  Američka kuga u pitanju treba je razlikovati od drugih bolesti.
U slučaju sumnje na ovu bolest potrebno je odmah obavijestiti pčelarsko društvo i inspekciju kako bi se što prije ispitala tačnost sumnji.

tags:američka kuga,bolesti pčela,